Bir İnceleme Yangın Çıkış Kapısı

Yangın kapıları özellikleri ilişkin mevzuatlarda düzenlenmiş ve ayrı bir kafalık şeşnda derlenmiştir. Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.

Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zaruri olup olmadığına karar verilmektedir. Mesela; kesilme skorsı 4’ü geçmeyen ve oturum amaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar haricinde esas olarak yangı merdiveni bulunması gereken strüktürlar şöyle sıralanmaktadır:

Merdivenin genliği 80 cm’den azca olmamalıdır. Eğer azca olursa bu tür merdivenlerde sadece bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni akıcı bir şekilde olması gerekmektedir.

Yangın kapısının haricen açılmayacak nitelikte olması az önce de bahsettiğimiz kabilinden panik halindeki insanoğluın dâhileride bir şey unutma yahut birini istirdat lakinçlı muhtevaeriye duhul isteklerinin engellenmesidir. O durumda yangının ne seviyede ilerlediği belirli olmadığı sinein yürekerideki hareketliların kurtarılması külliyen meraklı ekiplere buzakılması gereken bir soruntir.

Olası bir felaketle alınlaşıldığında binada mevcut insanların hariçya hızlı ve güvenli bir şekilde çıkabilmesi için rastgele bir kazaya olanak vermeyecek şekilde monte edilmelidir.

Yangın Bapsı seçerken ilgi edilmesi müstelzim temelı noktalar vardır. Öncelikle Yangın Çıkış Kapkaloriın dayanıklılık süresi ve sınıfı belirlenmelidir.

Camlı yangın bapları veya ürkü barlı yangın kapıları başka yangın kapısı türleri arasındadır.

Yapılan bir binanın özelliklerine ve kullanım amacına bakarak belli başlı yapı teftiş şartlarını sağlamlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları umumiyetle TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (ivedi çıkış baplarının) belli durumlara nazaran TSE şartlarını katkısızlaması gerekmektedir.

Hatta yangın bapsı şartnamesi hazırlayarak ihaleye çıkan biröte firma Yangın kapısı istanbul da bulunmaktadır. Bu firmalar kendilerine özgü binaların yangın baplarının kesinlikle olmasını istiyorlar ise o talepleri biricik bir şartnamede yangın firmalarına göndermektedir.

Yangın merdiveni, binalarda kritik bir emniyet özelliğidir ve yangın yahut sair ivedi durumlarda binada bulunanların emniyetli ve erişilebilir bir şekilde çıkmalarını uydurmak yürekin tasarlanmıştır. Yangın merdivenleri çoğunlukla çelik yahut kuvvetli gibi malzemelerden örgülmış ve binanın dışına tutturulmuş dış merdivenlerdir.

Isıya dayanıklı olması ve kötüı sızdırmaması yangın baplarının özel üretimli baplar olmasından dolayıdır. İmalat vesair kapı imalatları gibi değildir. Ilgi edilmesi müstelzim noktalar vardır.

Özellikle alıngan ve muteber materyallerin evetğu odaların kapılarının mutlak yangına dayanıklı maddelerden üretilmiş olması gerekir.

Yangın Bapsı yangın ve benzeri ivedili durumlarda insanoğluın hariçya en hızlı biçimde tahliyesini sağlayıcı kapılara maruz isimdir.

Yangın veya ivedi yer vakalarında binalardaki insanların kolay tahliye edilmesi bâtınin Yangın Bapsı kullanılmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *